top of page

Junior
Colleges

Een uniek onderwijsprogramma voor leerlingen uit groep 8 met een vmbo schooladvies.

Er zijn drie Junior Colleges binnen Tessenderlandt: Een Junior Techniek College, een Junior Zorg College en een Junior Horeca College.

Te DSC_1635.jpg

Wat is het Junior Techniek College?

techniek-college_wit.gif
Het Junior Techniek College is een onderwijsprogramma voor leerlingen uit groep 8 van de basisscholen.  In de periode november tot en met maart op woensdagochtend volgt de leerling zijn of haar onderwijs binnen Tessenderlandt en het Techniekcentrum. Wij kiezen bewust voor een programma voor praktijkgerichte talentontwikkeling. 
 

Het gaat hierbij om de groep leerlingen waarvan eind groep 7 al duidelijk is geworden dat zij hun weg zullen gaan vervolgen richting de mavo, de kaderberoepsgerichte of de basisberoepsgerichte leerweg op het voortgezet onderwijs. Het Junior Techniek College is opgezet en uitgevoerd in co-creatie tussen Tessenderlandt en stichting INOS en is in eerste instantie bedoeld voor leerlingen van INOS. Het is uitdrukkelijk de bedoeling dat het Junior Techniek College in de loop der tijd toegankelijk wordt voor alle kinderen in Breda.
 

In de projecten zitten activiteiten als veiligheid, robotica (met Makeblock Ultimate 2.0), programmeren met Microbit, houtbewerking, metaalbewerking, autotechniek, elektrotechniek, installatietechnieken, werken met een draaibank et cetera.

Wat ga je doen?

Gedurende 18 lesweken krijg je op woensdagochtend les op de beroepsgerichte afdelingen van onze school. In het Junior Techniek College maak je bijvoorbeeld kennis met Bouwen, Wonen & Interieur (BWI), Mobiliteit & Transport (M&T) en Produceren, Installeren & Energie (PIE). Bij het Junior Zorg College met  Zorg en Welzijn (Z&W) en Uiterlijke Verzorging (UV). En bij het Junior Horeca College met Horeca, bakkerij en recreatie (HBR).

 

Als je ‘s ochtends binnenstapt in het lokaal trek je snel je de kleding die hoort bij het Junior College hoort aan en na een korte instructie van de vakdocent ga je zelf aan de slag! Bijvoorbeeld een fietskrat maken bij Bouwen, Wonen en Interieur; taarten bakken bij Het Junior Horeca College of aan het werk met elkaar in de 'nagelstudio' bij het Junior College Verzorging. 

Aan het einde van het programma behaal je een certificaat van deelname aan het Junior College.

tes DSC_1923.jpg

Deelnemende scholen

Aanmelden

Leerlingen van groep 8 met een mogelijk vmbo advies mavo, kader- en basisberoepsgerichte leerweg kunnen deelnemen aan het Junior Techniek College.

Aanmelden kan in september 2023 via de leerkracht groep 8 van de eigen school. Er zijn maar een beperkt aantal plaatsen dus wees er snel bij.

Vragen met betrekking tot het Junior Techniek College kunt u stellen via jtc@tessenderlandt.nl.

bottom of page