top of page

Junior
Colleges

Een uniek onderwijsprogramma voor leerlingen uit groep 8 met een vmbo schooladvies.

Er zijn drie Junior Colleges binnen Tessenderlandt: Een Junior Techniek College, een Junior Zorg College en een Junior Horeca College.

Te DSC_1635.jpg

Wat is het Junior Techniek College?

techniek-college_wit.gif
Het Junior Techniek College is een onderwijsprogramma voor leerlingen uit groep 8 van de basisscholen.  In de periode november tot en met maart op woensdagochtend volgt de leerling zijn of haar onderwijs binnen Tessenderlandt en het Techniekcentrum. Wij kiezen bewust voor een programma voor praktijkgerichte talentontwikkeling. 
 

Het gaat hierbij om de groep leerlingen waarvan eind groep 7 al duidelijk is geworden dat zij hun weg zullen gaan vervolgen richting de mavo, de kaderberoepsgerichte of de basisberoepsgerichte leerweg op het voortgezet onderwijs. Het Junior Techniek College is opgezet en uitgevoerd in co-creatie tussen Tessenderlandt en stichting INOS en is in eerste instantie bedoeld voor leerlingen van INOS. Het is uitdrukkelijk de bedoeling dat het Junior Techniek College in de loop der tijd toegankelijk wordt voor alle kinderen in Breda.
 

In de projecten zitten activiteiten als veiligheid, robotica (met Makeblock Ultimate 2.0), programmeren met Microbit, houtbewerking, metaalbewerking, autotechniek, elektrotechniek, installatietechnieken, werken met een draaibank et cetera.

Wat ga je doen?

Gedurende 18 lesweken krijg je op woensdagochtend les op de beroepsgerichte afdelingen van de school. Je maakt kennis met Bouwen, Wonen & Interieur (BWI), Mobiliteit & Transport (M&T) en Produceren, Installeren & Energie (PIE). 

 

Als je ‘s ochtends binnenstapt in het lokaal trek je snel je overall en werkschoenen aan en na een korte instructie van de vakdocent ga je zelf aan de slag. 

 

De leerlingen die aan de slag gaan bij BWI maken een kruk en fietskrat van hout. Je leert werken met verschillende gereedschappen, het verlijmen van hout en je leert schildertechnieken. Bij PIE ga je aan de slag met installatie en elektrotechniek. Aan de hand van kleine opdrachten leer je hoe je bijvoorbeeld een stopcontact moet aanleggen.

 

De lessen bij M&T draaien om de TES’T truck. Je gaat leren welke verbindingstechnieken er zijn en worden toegepast in de autotechniek, leer je over hoe een auto werkt en hoe lading op een vrachtwagen wordt vastgezet. Bij elk onderdeel dat wordt behandeld werk je ook aan je eigen TES’T truck. 

 

Aan het einde van het programma behaal je een certificaat van deelname aan het Junior Techniek College.

tes DSC_1923.jpg

Deelnemende scholen

Aanmelden

Leerlingen van groep 8 met een mogelijk vmbo advies mavo, kader- en basisberoepsgerichte leerweg kunnen deelnemen aan het Junior Techniek College.

Aanmelden kan in september 2020 via de leerkracht groep 8 van de eigen school. Er zijn maar een beperkt aantal plaatsen dus wees er snel bij.

Vragen met betrekking tot het Junior Techniek College kunt u stellen via jtc@tessenderlandt.nl.

bottom of page