Nieuws

Tessenderlandt en Dr. de Visserschool veroveren kasteel.

Bericht geplaatst op: 12-12-2018Maandagmorgen 26 november zijn 4de jaars eindexamenleerlingen van Tessenderlandt maar liefst 55 kinderen van groep 7 van de Dr. De Visserschool  uit het Ginneken gaan rondleiden door de Engelse, Duitse en Franse tuinen van het kasteel en het koetshuis. Hoogtepunt was natuurlijk dat ook het kasteel zelf werd ingenomen door de kinderen van de basisschool en zij waanden zich even echte kasteelheren en dames.

 

Op Tessenderlandt, school voor vmbo, is er twee jaar lang vanuit de opleiding Horeca, bakken recreatie  door de leerlingen klas ¾  een Junior City Guide traject gevolgd.  Het idee is 5 jaar geleden ontstaan en na een pilot periode is er een regulier onderwijsprogramma voor twee jaar 2 uur per week uit voortgekomen. De samenwerking met de Cultuurwinkel en Stichting Cultuurbehoud Breda om de Junior City Guide vorm te geven vloeide voort uit het feit dat Tessenderlandt samen met Stichting Cultuurbehoud Breda zes jaar geleden als eerste de Brabantse Cultuurerfgoed prijs heeft gewonnen.  Er kon zo een onderwijskundig programma opgezet  worden waarbij gastlessen van professionele gidsen een onderdeel zijn.

Na het succes van het project van vorig jaar met de Blind Walls galery  dat werd gerealiseerd met de basisschool St. Joseph werd er nu contact gezocht met de leerkrachten van groep 7 van de Dr. De Visserschool. Deze school, ligt immers op steenworp afstand van Kasteel Bouvigne dat nu als onderwijsobject gekozen was.

Als een school  nu zo dichtbij een prachtig stuk erfgoed staat is het toch geweldig om daar meer van te weten te komen door middel van rondleidingen van 15/6 jarige Junior City Guide gidsen. De  leerkrachten reageerden daarom direct heel enthousiast dus konden de plannen verder uitgewerkt worden.

Zo vanzelfsprekend was het echter niet dat Tessenderlandt zomaar in en rond het kasteel terecht kon. Het kasteel is normaliter gewoon niet toegankelijk voor publiek en wordt gebruikt als vergaderruimte en/of trouwlocatie. Dankzij de geweldige medewerking van de functionarissen van het Waterschap Brabantse Delta kreeg Tessenderlandt, na toelichting van het goed onderbouwde plan om het kasteel een dagje te veroveren met de junior city guide gidsen en de 55 kinderen van de Dr. De Visserschool,  groen licht.

De 20 Junior City Guide  van Tessenderlandt hebben eerst op maandag 19 november een generale repetitie gehouden voor de rondleiding op en rond Bouvigne onder leiding van Margreet Halm (gids van Breda Promotions). Ze kregen laatste aanwijzingen en tips om de 55 kinderen vangroep 7 overal goed doorheen te loodsen.

Vervolgens werden de kinderen van groep 7 op donderdag 22 november verrast met een presentatie in de klas door de leerlingen van Tessenderlandt over kasteel Bouvigne want een goede voorbereiding is het halve werk. De leerlingen van groep 7 wisten al erg veel over het leven op een kasteel en stelden geweldige leuke en goede vragen aan de studenten van Tessenderlandt die verrast waren over zoveel enthousiasme voor het project.

Maandag 26 november vertrok de groep van 55 groep 7 leerlingen in een druilig motregentje onder begeleiding van leerkrachten en de gidsen richting kasteel, Bouvigne. De Junior City Guide gidsen gingen aan de slag met de verschillende groepen. In het koetshuis werden de kinderen van groep 7 verrast met een worstenbroodje uit de eigen bakkerij van Tessenderlandt en natuurlijk een flesje helder water vanuit het Waterschap.  Als afsluiting een groepsfoto op de toegangsbrug van het kasteel en zo kon een het project succesvol worden afgesloten waarbij de leerlingen van de Dr. De Visserschool en de studenten van Tessenderlandt veel nieuwe ervaringen hebben opgedaan.  Het kasteel werd na deze enerverende morgen weer teruggegeven aan de huidige eigenaren van Bouvigne : Waterschap Brabantse Delta .

 Kortom een geslaagde samenwerking tussen Tessenderlandt school voor VMBO en MAVO en Dr. De Visserschool, basisschool met dank aan Gemeente Breda,Cultuurwinkel Breda, Stichting Cultuurbehoud Breda en Waterschap Brabantse Delta.  

 Terug