Nieuws

Tessenderlandt gidst trots door Breda

Bericht geplaatst op: 23-2-2018Junior City Guide van Tessenderlandt, Blind Walls Gallery Tour in samenwerking met Kbs St. Joseph en aanwezigheid van  Wethouder van Cultuur mevr. M.A.E de Bie is vandaag van start gegaan.

Donderdagmiddag 22 februari zijn 4de jaars eindexamenleerlingen van Tessenderlandt maar liefst 60 kinderen van groep 8 van de Kbs St Joseph uit het centrum van Breda gaan rondleiden langs een aantal opvallende muurschilderingen van de Blind Walls Gallery.

Op Tessenderlandt, school voor vmbo, is er twee jaar lang vanuit de opleiding Horeca, bakken recreatie  door de leerlingen klas ¾  een Junior City Guide traject gevolgd.  Het idee is 4 jaar geleden ontstaan en na een pilot periode is er een onderwijsprogramma voor twee jaar 2 uur per week uit voortgekomen. Het onderwijsplan plan is ingediend bij de Cultuurwinkel Breda om een ontwikkelsubsidie te verkrijgen en dat is gelukt. De samenwerking met de Cultuurwinkel en Stichting Cultuurbehoud Breda om de Junior City Guide vorm te geven vloeide voort uit het feit dat Tessenderlandt samen met Barbara Putters (Stichting Cultuurbehoud Breda) vijf jaar geleden als eerste de Brabantse Cultuurerfgoed prijs heeft gewonnen.  Er kon zo een onderwijskundig programma opgezet  worden waarbij gastlessen van professionele gidsen een onderdeel waren. Een klein half jaar geleden hebben gidsen van de Blind Walls Gallery Tour (Dennis Elbers/Stein de Bont) de Junior City Guides rondgeleid om te laten zien hoe dit nu in het echt gaat. Deze “echte ”gidsen werden tijdens de rondleiding gefilmd en gebruikt als lesmateriaal.

De leerlingen en docenten zijn hierdoor zo geïnspireerd en gemotiveerd en natuurlijk geënthousiasmeerd dat er een pilotrondleiding werd ingezet om uit te proberen hoe dit nu gaat.

De leerlingen van de school hebben proefpresentaties gehouden  en net voor de carnaval de verkorte route gelopen om de tijd op te nemen, mogelijke problemen te inventariseren etc..

Donderdag werd er om  13.00 uur gestart op basisschool St. Joseph  daar gingen onze leerlingen, die afgelopen april in Berlijn tijdens een stedenreis van Tessenderlandt een geweldig Street-art week hebben gehad, kort vertellen wat ze daar meegemaakt hebben en wat Street-art en graffiti is.

Vanuit de Mols parking werd er in vier groepen van 15 kinderen uit groep 8 vertrokken onder begeleiding van de Tessenderlandt Junior City Guide leerlingen

Voor de projectleiders was deze middag spannend om te zien of het opleidingstraject succesvol kon worden afgesloten en dat kon gelukkig dan ook  De kinderen van de St. Josephschool waren erg verrast dat Breda zoveel moois op de muren had staan waar we iedere dag anders gewoon voorbij lopen.  Een geslaagde samenwerking tussen VMBO Tessenderlandt/MBO Rooi Pannen /culturele instellingen en gemeente Breda.Terug